Савети за учење писања руком

Битно је стећи добре навике на самом почетку. По психомоторним терапеутима (Филипу Костки), деца могу да почну са учењем ваљаног става чим правилно седну за свој радни сто. Истовремено је важно учинити да дете правилно држи прибор за писање од почетка, пошто је тешко исправити начин држања након што је дете навикло на њега.

Правилно постављање прстију

Ево неколико савета који ће помоћи деци да науче како да поставе прсте: 

  • Оловка или хемијска се држе између палца и кажипрста, ослањајући се на средњи прст. Ово се зове трипли хват.    
  • Прибор треба држати близу врха, али довољно далеко омогућавајући детету да добро види писање на папиру.  Прсти треба да буду флексибилни и окретни, али је одређена напетост мишића потребна како би обликовала контуре које ће касније прерасти у слова, речи и реченице. 
  • Папир под углом омогућава потпуну слободу покрета, на које би дете требало охрабривати, као што је флексибилност ручног зглоба. 
  • Друга рука (лева за десноруке) треба непомично да држи папир и одржава равнотежу тела.
  • Руку која пише приликом писања треба померати с лева на десно.

Писање помаже при координацији покрета мишића и развија спретност, посебно фину моторичку контролу – координацију руку и прстију при прављењу малих сложених покрета. Неки експерти повезују вештину писања са способношћу отварања кутије или везивања пертли. Једном савладано писање постаје аутоматски процес; деца могу да се концентришу на свој рад, без размишљања о томе како да обликују слова.

Правилно постављање тела

Ваљана позиција ради ваљаног писања не може се постићи за неколико дана. Током боравка у обданишту, деца прво морају да науче да разумеју такозвану „слику тела“. Вежбају препознавање различитих делова тела, како би контролисали покрете и постали свесни просторних односа, горе, доле, лево, десно итд. Учећи да померају руке независно од тела, ређајући предмете, пратећи криве линије прстом, разумевајући шта значи усправно и водоравно.

А онда дете треба да усвоји правилан став тела за писање, код куће уз помоћ родитеља, ако је могуће. У добро осветљеном простору поставите дете да седи на столици одговарајуће величине, са стопалима на поду, коленима испод нивоа бутина, правих леђа, незнатно се нагињући напред. Лактови и подлактице би требало да се лако крећу. Рука која не пише може да послужи као ослонац, док год су леђа права. Сви мишићи на руци треба да буду опуштени, са надлактицом природно испруженом, без савијања или увртања.

 

 

 

Препорученa игрa:

Замолите дете да вам покаже добар положај па га фотографишите. Затим заједно са њим анализирајте положај у правцу побољшања.
Поново га фотографишите како би уочили разлику.

 

Текст је прегледао David Boisdevesys, BIC-ов дизајнер производа и ергономиста, као и Philippe Kotska, стручњак за психомоторику.

билтен: